Hogy lehet-e tökéletes reform kalácsot sütni? Attól függ mit nevezünk tökéletesnek kalácsnak. Az enyémnek nincs fehér színe, de a legjobb amit eddig sütöttem.
Jó pár hónapja kerestem olyan kalács receptet, ami ízlik nekem, ízlik a páromnak és ízlik a gyereknek is. Olyat még nem sikerült sütnöm, ami mindenki számára jó lett volna, de most, most valami történt.
Például elhatároztam, hogy ez jó lesz, és így is történt. Azért ennyire nem egyszerű a dolog, de már tudtam mi az amire figyelni kell, milyen legyen a tészta állaga, és melyik összetevőből tegyek hozzá többet, vagy éppen kevesebbet.
Dávid nem volt partner az elkészítésében, csak az akadályozásában, ami pusztán azért történt, mert igényelte volna a 100% figyelmemet. Üzletet kötöttünk és végre nekikezdhettem a sütésnek.
Hozzávalók:
30 dkg teljeskiörlésű liszt
50gr búzsikér
150 gr fehérliszt
vanília örlemény
1 evőkanál negyedannyi
2 db tojássárga
1/2 kiskanál só
8 dkg margarin
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
reszelt citromhéj
1 db tojás kenéshez
Elkészítés:
Egy nagy tálba tesszük a hozzávalókat és jól összegyúrjuk. A fehér lisztet érdemes átszitálni. Duplájára kelesztjük.Ha megkelt egy lisztezett deszkára borítjuk, és 3 egyenlő részre osztjuk. 3-os fonással fonjuk össze. Videó itt. Lisztezzük meg mind a 3 darabot, így könnyebb vele dolgozni.
A tojást felverjük egy kis tálba. és megkenjük vele a kalácsunkat. Így hagyjuk fél órát kelni, pihenni. 30 percig sütjük 180 fokon. (alsó és felső sütés)
34 gr CH/100 gr kész kalácsban.
Jó étvágyat hozzá!