2017 augusztus. Egyik reggel arra ébredtem, hogy születésnapomra egy mindentudó robotgépet kérek. Ami tud dagasztani, keverni, habot verni, turmixolni, darálni, aprítani. Még nem tudtam, mit fogok vele pontosan csinálni, de már akkor gyanús volt, hogy egyszer szükségem lesz rá
Az előjelek:
- Sokat szenvedtem, mit adjak az én szuperválogatós fiamnak reggelire, mert bármit is csináltam neki, minden pékáru nagyon megemelte a vércukorszintjét.
- Anyósom elkezdett kísérletezni egy saját kenyérrecepttel, ami nem emelte az egekbe Dávid vércukorszintjét, és ráadásul ízlett is neki.
- Augusztus végén végre belecsaptam egy diétába, és kezdetben nagyon szigorúan számoltam a szénhidrátot, amit megettem. A bolti kenyerekből csak egy szeletet ehettem.
Minden motivációm megvolt ahhoz, hogy sütni kezdjek. Kezdetben csak kenyeret. Minden nap. Aztán belevetettem magam a kelt tészták és kalácsok rejtelmeibe is. Hogy értettem-e hozzá?
A szülői házból úgy kerültem ki, hogy megtanítottak sütni- főzni, de 20 évig semmi késztetést nem éreztem hogy a sütő mellett álldogáljak. Voltak emlékeim, mit hogyan kell csinálni, milyen sorrendben és mire kell figyelni, így végzetes hibákat nem követtem el. (Köszi Anya!)
De a legjobban az esett, mikor a férjem azt mondta, 14 év után is tudok neki még meglepetést okozni. J
Egy szó mint száz, nagy szeretettel osztom meg veletek a kedvenc kenyerünk receptjét. Anyósom kovásszal készíti, de én még egyelőre maradtam az élesztős verziónál. Kinek van ideje még a kovászt is „etetni” minden nap? :)

Hozzávalók:
100gr / 30 CH
- 100 gr fehér tönkönyliszt
- 225 gr teljes kiörlésű tönkölyliszt
- 75 gr búzasikér
- 1 ek. útifűmaghéj
- 2 ek. olívaolaj
- 2 tk. só
- 3 dl víz
- 1 csomag élesztő
A hozzávalókat betöltjük a keverőtálba és kb 10 percig dagasztjuk. Az élesztőt elég belemorzsolni, nem kell futtatni.
Dagasztótálba tesszük, vagy letakarjuk a keverőtálat és a duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, bemelegítjük a sütőt, a sütő aljára vizet teszünk.
Kinyújtjuk a kenyeret. Nekem műanyag nyújtódeszkám van, zabkorpát szoktam önteni rá, hogy a tészta is felvegye. Sütőpapírral bélelt formába tesszük.
Alsó és felső sütésen 50 perc alatt, 200 fokon szép barnára sütjük. A sütő aljáról 15 perc után kivesszük a vizet, így lesz ropogós a héja.