Néha minden túl egyszerűnek tűnik. Néha nem.

diabanyu

5 jellemző tünet, amire érdemes odafigyelned

Az 1-es típusú diabétesz jellemzői gyermekeknél

2017. július 05. - Bak Bernadett

Tele vagyok privát üzenetekkel a Facebookon! Nem baj, írjatok még, válaszolok. Már annyiszor kérdeztétek tőlem, mik a cukorbetegség tünetei. Most pontokba szedve, a saját tapasztalataimmal kiegészítve leírom nektek. 

Az 1-es típusú diabétesz általában gyermekkorban alakul ki. Ritkább esetben felnőttkorban is jelentkezhetnek a tünetei. 
A kórházban kérdezősködve elmondták, hogy korábban ez a betegség csak 6-7 éves korban jelentkezett először. Ma azonban már egyre több a diabéteszes csecsemő is. 

És a rossz hír! Ha azt gondolod, hogy titeket ez nem érinthet, mert nincs a családban 1-es típusú diabéteszes, akkor el kell, hogy keserítselek. Nálunk sincs! Valamelyikünk a génjeiben hordozta eddig a betegséget. Több generáción keresztül mindenki tünetmenetes volt.

Tehát, az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának az okai:

  • 50% genetika
  • 50% környezeti tényező (hogy mi abban ma még nincs tudományos állásfoglalás)

Szerintem a csecsemőknél sokkal nehezebb értelmezni az előjeleket, mint a nagyobbaknál. És azt, hogy akár pár nap alatt az enyhe tünetből lehet nagyon súlyos is. Úgyhogy a legkisebb gyanú esetén se várjatok egy percet sem. Az esetek közel egynegyedénél sajnos csak akkor jövünk rá, hogy cukorbeteg a gyerekünk, mikor már létrejött a ketoacidózis. Így történt ez nálunk is. 

david.jpg
Ugyanakkor ismerek olyan anyukát, akinek feltűnt, hogy 1 év körüli gyermeke sokat fogyott, és elkezdte kutatni a lehetséges okokat. Amikor a cukorbetegség jellemezőit tanulmányozta, akkor állt össze nála a kép. Náluk a legfeltűnőbb a túlzott folyadékfogyasztás volt. A tüneteket összeszedve orvoshoz vitte a gyermekét, aki próbálta megnyugtatni őt. Nincsen semmi baj, anyuka! De nem sokkal később 31-es vécukorszintet mértek a kisgyereknél. Így még  a súlyos ketoacidózis előtt sikerült felismerni a bajt. Csodálom az anyuka kitartását, amivel felderítette gyereke problémáját. 

Na, akkor lássuk azokat a tüneteket!

01. Túlzott folyadékfogyasztás

Iszik éjjel, iszik nappal. Sokkal többet mint előtte. Dáviddal mi csütörtökön kerültünk be a kórházba és ha jól emlékszem,  vasárnaptól kezdett el vizet inni. Addig szinte semmit. Persze, én még akkor is azt hittem, hogy minden rendben és a 90%-ban anyatejes gyermekem végre megszomjazott. 

02. Gyakori vizelési inger

A  gyerek nagyon sokat pisil. Éjjel is, nappal is. Szobatiszta gyereknél előfordulhat, hogy éjszaka újra bepisil. Mielőtt valami traumatikus dologra gondolnál, vedd a diabeteszt is számításba. Csecsemőknél a nagyon nehéz pelus lehet a betegség ismertetőjele. Nálunk ez nem volt jellemző. 

03. Fáradékonyság, aluszékonyság

Szerintem ez a tünet a nagyobb gyerekeknél sokkal szembetűnőbb. Nálunk már csak akkor jelentkezett, mielőtt kórházba kerültünk.

04. Fogyás fokozott étvágy ellenére is 

Édesanyám pedagógus, ő mesélte, hogy egyszer járt hozzá egy kislány, aki nagyon lefogyott év végére. Felhívta a kislány szüleinek figyelmét az esetleges problémára. Szerencsére a szülők azonnal  elvitték orvoshoz, akik cukorbetegséget diagnosztizáltak nála. Nálunk ez a tünet is elmaradt. Vagyis fogyott Dávid, de nem volt fokozott az étvágya. Utólag visszanézve a képeket, 1 hét alatt tényleg sokat veszített a súlyából, de akkor még nem tűnt fel annyira. Kórház előtt 9 kiló volt. Mikor bekerültünk 8 kg. Aztán 9,5 kilóval szabadultunk 2 hét múlva. :)

05. Vegyes tünetek

Akár pár nap alatt is súlyosbodhatnak a tünetek. Ez nagy veszélyforrás. Megjelenhet a hasfájás, hányás, aceton szagú lehelet, zavartság, aluszékonyság. Amennyiben nem kerül időben kórházba a gyermek, bekövetkezhet az eszméletvesztés, legrosszabb esetben diabéteszes kóma is. 

A mi tüneteink nem voltak egyértelműek, csak később váltak azzá. Dávid állandóan csak aludt volna. 30 perc fennlét is már gondot okozott neki. Csak aludt és aludt. Akkor már tudtam, hogy nincs olyan megfázás, ami ezt tehetné az én mindig aktív fiammal. 

david-korhaz_2.jpg

Figyeljetek a gyermekeitekre! Ti vagytok az elsődleges szűrők, hogy felismerjétek a sokszor egyértelmű jeleket. Az orvos csak akkor tud segíteni, ha ti időben felfedezitek a problémát. 

Oszd ezt az információt mással is! Add meg neki a lehetőséget, hogy ő is segíteni tudjon másokon, vagy saját magán. 

A szurikataalapitvany.hu oldalon további rengeteg információ és esettanulmányt olvashatsz ebben a témában. 

A bejegyzés trackback címe:

https://diabeteszesagyermekem.blog.hu/api/trackback/id/tr6312642823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása