Néha minden túl egyszerűnek tűnik. Néha nem.

diabanyu

1-es típusú találkozások a diabétesszel

2017. június 21. - Bak Bernadett

Teljesen kiborultam, amikor ezt a sztorit meghallottam. Egy távolsági buszon utazás közben a sofőr nem hagyott enni egy 1-es típusú cukorbeteg gyereket. A gyermek időben jelezte, hogy ennie kell, de a sofőr ezt nem engedte. Azt mondta, ő is cukorbeteg és ő is kibírja evés nélkül. 

Vajon a tudatlanság felment-e az esetleges bűnök alól? 

Nem boncolgatnám ezt a filozófiai kérdést. Szerintem nem, de ez csak az én véleményem. A félinformációval rendelkező buszsofőr nem is sejtette, hogy a gyermek életét kockáztatta. De vajon tisztában volt azzal, mit kell tennie, ha a gyerek eszméletét veszti? Nem hiszem. Vélhetően neki 2-es típusú cukorbetegsége van. Fogalma sem volt arról, mi történik egy 1-es típusú diabéteszessel, ha leesik a cukra. 

Itt egy másik sztori is. Egy iskolai tanárról szól, aki ugyancsak nem hagyta enni a diákot az óráján. A tanár is cukorbeteg volt és persze, ő is kibírta az óra végéig evés nélkül. 

Ez csak két kiragadott történet a sok közül, ahol tudatlanságából (és esetleges hatalomvágyból) valaki a másik életével játszott. Gondolom, te már tudod, mit kell tenned ilyen esetben. Kérlek, oszd meg ezt tudást ismerőseiddel, hogy ők is felkészülhessenek a hasonló esetekre. 

Ha egy cukorbeteg gyermek azt mondja neked, ennie kell, akkor azt hidd el! Segíts neki, hogy ehessen! Ha kissé zavart, de még tudatánál van, ne ijedj meg. Ebben az állapotban még nyugodtan ehet és ihat, de közel jár, hogy elveszítse az eszméletét. 

Az 1-es típusú cukorbetegség nem játék, hanem gyógyíthatatlan betegség. Teljes értékű életet lehet vele élni, de csak akkor, ha betartják az írott szabályokat. Ennek ellenére előfordulhatnak életveszélyes esetek is, amikor szükség van a gyors beavatkozásra. 

Két alapvető probléma lehetséges. Amikor felmegy az ember cukra vagy amikor leesik. Hosszantartó magas vércukornál (hiperglikémia) kóma alakulhat ki. Ez egy hosszabb folyamat végeredménye, így nyilvános helyen elég ritkán fordul elő. 

95626810.jpg

A következőket tedd, ha egy cukorbeteg elveszíti az eszméletét a közeledben:


• Azonnal hívj mentőt! 

• A táskájában keresd meg a vércukormérőjét. 

• Ha találtál vércukormérőt, mérd meg a vércukorszintet.

• Mielőbb biztosítsd a szabad légutat. Fektesd őt stabil oldalfektetésbe vagy, ha azt nem tudod kivitelezni, az oldalára vagy a hasára. Ügyelj arra, hogy az esetleges légúti akadály (pl. nyál) könnyen tudjon távozni, kifolyni a szájüregből.
• Tájékoztasd a mentősöket! Mondd meg nekik a pontos vércukorértéket. Ne ijedj meg, ha a vércukormérő nagyon magas értéket (10 fölött, 20 fölött, 30 fölött) mutat, vagy azt írja: HI. Mindenről tájékoztasd az orvost! 
• Ha a vércukor értéke 3,5 alatt van, hipoglikémáiról beszélhetünk.

glucagenb1280.jpg Amennyiben az illető eszméletlen, keress nála narancssárga dobozt, amiben a glukagon injekcót tartja. Mondd el a mentősöknek, hogy megtaláltad.

 

 

FONTOS

A glukagon injekciót, csak azok adhatják be, akik előzetes képzésben részesültek! Amennyiben mégis szükséges beadni, a mentősök, el fogják neked mondani, mit kell tenned. 

NAGYON FONTOS 

Eszméletlen cukorbeteg szájába ne tegyél semmit, mert fulladást okozhat. Ilyenkor nem tud sem inni, sem enni. 

Amennyiben pontról pontra haladva követted a leírást, akkor mindent megtettél annak érdekében, hogy egy életveszélyes állapotban lévő ember életét megmentsd. Gratulálok!

Köszönöm neked, hogy elolvastad! Bízom benne, ha valaha a gyermekemmel történik hasonló és én nem vagyok a közelben, te ott leszel hogy segíthess neki. 

A bejegyzés trackback címe:

https://diabeteszesagyermekem.blog.hu/api/trackback/id/tr2712611159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása