Néha minden túl egyszerűnek tűnik. Néha nem.

diabanyu

Visszaszámlálás indul! Kezdődhet a bölcsőde szezon.

Valós, vagy mondvacsinált okok miatt akarod gyerekedet a bölcsődébe adni?

2017. augusztus 08. - Bak Bernadett

Levert a víz, mikor szóltak a bölcsiből, hogy szeptember 4-én kezdhetünk.

Úristen, máris? Tudom, bele fogok halni egy kicsit, ugyanakkor már izgatottan várom.

Idén januárban eldöntöttük a párommal, hogy Dávidot bölcsibe adjuk. Meg is találtuk a tökéleteset. Bilimbó Háza Óbuda. :)

Az okok: keveset van gyerekek között. Nem ismeri a közösségi szabályokat. És különben sem értek azzal egyet, hogy mindent egyszerre kell, hogy megtanuljon óvodában. Anya nélkül lenni egész nap, megtalálni a helyét a közösségben,  és elsajátítatni a szociális viselkedés alapjait. Túl sok ez egyszerre.

Én vidéken nőttem fel. Ott azt gondoltuk a bölcsisekről, hogy nem foglalkozik velük az anyjuk. Szegény gyereket a bölcsi neveli. Sajnáltuk, és úgy tekintettünk rájuk, mintha valami bajuk lenne. Huh, de csúnya dolog ez így utólag. Sajnos, még ma is sokan így gondolkoznak.

Valójában mi áll ennek a hátterében?

Vegyünk egy átlagos családot. Szükségük van a pénzre. Az édesanya szíve megszakad, hogy korán el kell szakadni a gyermekétől. Mégis rákényszerül, hogy bölcsibe adja a gyermekét, hogy el tudjon menni dolgozni.

Miért is?

Azért mert az édesapa fizetése nem elég a megélhetésükhöz. Vagy, mert az egzisztenciájukat nem tudják máshogyan fenntartani. Látsz különbséget a kettő között? Ha igen, akkor gondold át újra, mert szerintem nincs!

Egy másik példa: sok a gond a két gyerekkel, akik egymás után születettek, kis korkülönbséggel. Az édesanya fáradt és úgy érzi, már nem bírja.

Vagy nézzük egyszerűen az én példámat. Azt gondolom, túl nagy trauma a gyereknek hogy egyből az óvodában kezdjen bölcsi kihagyása nélkül. Mert nincs eleget gyerekek között, vagy mert otthon kevés inger éri.

bolcsi.jpg

Igen, ma már szólhatna másról is a gyerekvállalás, mint arról, hogy beleőszülünk, belerokkanunk, feláldozzuk magunkat. Vagyis, csak elméletben, mert nagyon sok nőnek még mindig ezt jelenti.

Ja, hogy nagymamáinknak mindez meg sem kottyant?

Tudom, ők kézzel mostak, kézzel mosogattak, robotporszívójuk sem volt. A földeken dolgoztak, meg nem is tudom, mit csináltak még. Szuperanyuk voltak egy másik világban.

Milyen állapotban vannak ma ezek a vidéki nagymamák? Mióta küzdenek valamilyen betegséggel? Az általam ismert nagymamák egyike sem tett semmit, hogy megőrizze egészségét. Hogy tovább bírják, elkezdhettek volna mondjuk jógázni.

És mi? Ezt akarjuk? Bele akarunk rokkanni? Meg akarunk felelni a begyepesedett társadalmi  elvárásoknak? Nem, ezt nem akarhatjuk!

Ha mégis, akkor én egy egoista anyuka vagyok?

Mert fontosnak tartom, hogy jól nézzek ki? Mert nem akarom magam a végletekig túlhajtani, mert akkor hisztis leszek? Mert igyekszem a pihenésre is időt fordítani? Mert van takarítónőm, robotporszívóm és mosogatógépem? Ja, és mert kézzel sem mosok semmit? :)

Röviden, ne rokkanj bele semmibe, hogy aztán a gyermeked egy fusztrált, ideges, és mindig fáradt anyukát lásson. Persze, ilyenek lehetünk a munka mellett is, ha nagyon rágörcsölünk. A lényeg az, hogy szakíts magadra is időt. Ha egy héten csak 10 perced van, akkor azt töltsd hasznosan. Ne azt sajnáld amid nincs, hanem arra koncentrálj amid van. A gyermekedre, a mosolyára és az életed pozitív dolgaira.

Soha ne legyen lelkiismeretfurdalásod azért, mert bölcsibe adod/adtad a gyermekedet. Nagyon jól tetted! Ezt kellett tenned! Attól te még szuperanyu vagy!

A bejegyzés trackback címe:

https://diabeteszesagyermekem.blog.hu/api/trackback/id/tr1812727908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ami szabad 2017.08.09. 06:56:23

Bölcsit is lehet egyébként úgy intézni, hogy nem heti 5, csak mondjuk 1-3 napra hetente. Mi legalábbis így jártunk el, és az egyensúly szempontjából, jó volt. Munka- gyerek -háztartás-kombó mehetett úgy, hogy mindenre jutott idő, ha nem is főállásban!

Behajtó70 2017.08.09. 07:06:11

Aki a gyerekvállalás mellett az önfeláldozást említi, az nem áll készen a gyermekvállalásra. Ezzel a mentalitással nem is kéne erőltetni, rossz a gyereknek is, a banya is csak "vállal", szó nincs itt szeretetről, hacsak nem önszeretetről. Számomra minden ilyen "egyed" csak elrtettentő példa a normális emberek előtt. Önző, semmirekellő.

snt 2017.08.09. 07:46:26

@Behajtó70: ...És az ilyen IQ huszárok miatt fogy az európai ember.

Sajnos az intelligens embereknek vannak saját elképzeléseik az életről, nem csak az, mit az ősi fajfenetartó ösztönök által hajtott népszokás diktál. Vannak hobbiaink, céljaink, ambícióink. A gyerekvállalás bele kell férjen, hiszen különben értelmetlen az egész, de nagy önfeláldozással jár, ha eleve na élete valakinek. Sokaknak nincs. Nekik csak a gyerek a kiteljesedés. Nekik nem önfeláldozás, hanem önmegvalósítás.

Nincs velük bajom, csak nem viszik előre a társadalmat, csak a létszámot duzzasztják, kihasználjak, hogy mások megteremtik a jólét alapjait, hogy nekik ne 10 gyerekből maradjon életben 2, mint az őseinknek.

Az a lehetőség, hogy a gyerekvállalás a lehető legkisebb teher legyen egy modern anyának, szükséges. A társadalom vívmányai (eldobható pelenka, háztartási gépek, bölcsőde...) teszik egyáltalán opcióvá az anyaságot számukra. Lesznek olyan jó anyák, mint a fenti "ősanyák"? Persze. Jobbak is, mert meggondolják, hogy kell a gyereknek felnőnie, szocializálódnia.

gabardin 2017.08.09. 08:43:23

Add nyugodtan bölcsibe a gyerekedet. Nics azzal baj, csak az indokkal.
"Az okok: keveset van gyerekek között. Nem ismeri a közösségi szabályokat. És különben sem értek azzal egyet, hogy mindent egyszerre kell, hogy megtanuljon óvodában. Anya nélkül lenni egész nap, megtalálni a helyét a közösségben, és elsajátítatni a szociális viselkedés alapjait. Túl sok ez egyszerre."

Most mit fog tenni a bölcsiben, ha nem ezt? Anya nélkül lenni egész nap, megtalálni a helyét a közösségben és elsajátítani a közösségi viselkedés alapjait.
(csak most sokkal kissebb)

Ha csak ez lenne az indok, vidd közösségbe, menjetek játszótérre, együtt vásárolni, játszóházba stb.

Egyébként meg egyetértek, ha az anya úgy érzi, hogy nem jó nekik otthon a gyerekkel,akkor adja bölcsibe. :)

Bak Bernadett 2017.08.09. 08:53:19

@gabardin: Igazad van, nem írtam le egyértelműen a körülményeket nálunk, így elsőre zavarosnak tűnhet. Szóval én csak heti 4 délelőttre adom be Dávidot a bölcsibe, hogy az általam leírt dolgokat megtanulja és megkapja.
A játszótér és a bevásárlás nem elég ehhez.

Pilotax 2017.08.09. 09:24:06

A gyerekeKKEL kell élni és nem a gyerekekÉRT!!! Mindenkinek, a szülőnek is egyszeri és megismételhetetlen az élete. Mondom ezt háromgyermekes apaként, akinek kicsordult a könny a szeméből amikor az első gyermekemet otthagytam az egyetemi kollégiumban.

2017.08.09. 09:32:04

Ha van olyan anyuka, aki vívódik a bölcsibe adáson, annak a következőket tanácsolom. Beszélgessen 10-15 évvel idősebb anyákkal. Azért nem öregekkel, mert az végképp nem divat. Idősek tapasztalatai csak elavultak lehetnek ugyebár. De talán egy 40 és 50 közötti, kamasz gyerekkel rendelkező anyuka, aki már bőven a rendszerváltás után volt kismama már hasonló szemlélettel volt fiatal anyuka, mint a maiak, sokan karriert építettek azóta, még nem növesztettek mamitestet, stb.. tehát hitelesebbek.
Szóval ilyen anyukáktól, ha megkérdezitek mit csinálnának máshogy, szinte kivétel nélkül azt válaszolják, hogy többet lettek volna a kicsi gyerekükkel, nem adták volna bölcsibe, később mentek volna vissza dolgozni, jobban kiélvezték volna az első pár évet.
Minden féle cinizmus nélkül írom ezt. Mindenki környezetében vannak ilyen korú családok, ki lehet próbálni. Vagy ha csak interjúkat olvas valaki sikeres nőkről, mind ezt bánják.
Én is tudom milyen nehéz, de ennek ellenére soha ennyi időd nem lesz, soha ilyen boldog nem leszel. Egy nő, egy apuka, egy család életének legszebb évei ezek. Na ez most már tényleg szentimentális, de így gondolom 18 évvel az kismama lét után.

zizi77 2017.08.09. 10:03:52

@Hortenz: +1
Első kettőnél 1,5 évesek voltak, amikor vissza kellett mennem dolgozni. A szívem szakadt meg értük. Mellesleg semmi értelme nem volt, mert non-stop betegek voltak. A harmadik most 1,5 éves. Semmi esetre sem adnám be még, szerencsére most nem is kényszerülök egyenlőre rá.
Ha szocializálódásról van szó, akkor ott a játszóház. A bölcsöde egy szociális intézmény, azoknak akik a munka miatt nem tudnak a gyerekükkel lenni. Kamu igazolásokkal elvenni a helyet olyanoktól, akiknek a munka miatt lenne rá szüksége, szerintem szemétség. Nem arra való, hogy anyuka pihenhessen. Arra a játszóház vagy esetenként a Csana a megoldás.

Metálvörös 2017.08.09. 11:10:17

@Pilotax: Most kezdjék szégyenleni magukat a szüleim, mert engem nem otthagytak a kollégiumban, hanem magam vonatoztam oda?

Dorinda41 2017.08.09. 11:59:48

@Hortenz: Nem értek veled egyet. Nekem az első és a negyedik gyerekem volt bölcsis. Az elsőnél még tanultam, kénytelen voltam bölcsiba adni, a negyedik pedig maga hisztizte ki két éves kora előtt, hogy bölcsibe akar menni (ott sétáltunk a bölcsi kerítése mellett mindennap, be akart menni). Megkérdeztem tőlük és a másik kettőtől, akivel otthon voltam 3 évet, hogy szerintük rosszul tettem-e? Mindannyian azt mondták, hogy nem. Az első nem is emlékszik a bölcsis korára, a negyedik pedig nagyon is emlékszik, hiszen a bölcsis gondozó nénivel mai napig jó barátságban van, a hétvégi bevásárlását ő intézi máig. Fel kellene fogni, hogy ez nem rólatok, rólunk anyákról szól. A gyerekeinkről szól. Mi a jobb nekik. Egy önmagát feláldozó anya a legrosszabb, ami egy gyerekkel történhet. Nekem ma már unokám is van. Imádok vele lenni, minden hétvégén velem van. Kap is az anyja is, apja is beszólogatásokat, hogy lepasszolják hozzám a gyereket hétvégente. Annyit mondtam nekik, hogy nyugodtan küldjék hozzám az illetőt, majd én kiszedem a haját szálanként, ha bele mer ugatérozni az életünkbe. A lányom fantasztikus anya, a vejem fantasztikus apa. Az unokám jól nevelt, kiegyensúlyozott boldog gyermek. Ha az a gyerek érzi, hogy szeretik, teljesen mindegy, hogy hol van és kivel. Szeptembertől az unokám is bölcsis lesz. Megtanul közösségben élni, alkalmazkodni. Valamint látni fogja, hogy továbbra is mindannyian imádjuk, megyünk érte, meghallgatjuk milyen napja volt, foglalkozunk vele. Nem tudom mitől jobb egy játszóház, játszótér, egyéb közösségi hely, ahol igazán nem is tudsz a gyerekkel foglalkozni, ahol ülnek anyukák és nyomkodják a telefonjukat, a gyerek kérdéseire meg oda se bagóznak. De tudom, ők a szuper anyuk, mert éjjel nappal a gyerekekükkel vannak 3 évig.

katjerina kool 2017.08.09. 12:23:43

@Hortenz: ez a gyerektől is függ, hogy milyen a habitusa. Az én gyerekem 1 éves és már nem vagyok neki elég társaság, hiába játszunk-énekelünk-bábozunk-mesélünk napestig. Gyerektársaságban meg konkrétan órákig elvan boldogan. Teljesen kézenfekvő, hogy családi bölcsibe megy, kezdésként heti 2 délelőttre. Nem tudom, mire írtad, hogy "soha nem lesz ennyi időd" - mióta gyerekem van, semmire nincs időm :)

2017.08.09. 14:24:52

@katjerina kool: Persze gyerekfüggő, az én hozzászólásom nem ítélkezés volt, csak egy jelenségről beszámoltam (hogy mit bánnak meg anyák általában). Aztán ezen el lehet gondolkodni vagy nem.
"Soha ennyi időd nem lesz". :) Hát ha egyiket oviba, másikat suliba kell vinni, délután edzés, vacsora, háziírás, mosni, házimunka, hazahozott meló, mert nem lettél kész, nem is folytatom + te is foglalkozz magaddal, urambocsá' sportolj. Ez igényli a logisztikát, nem az, hogy most kiteregessek e a játszóház előtt vagy inkább utána. Hozzáteszem normális apuka mellett sem sokkal jobb a helyzet, de hát ismerjük a magyar viszonyokat.
Szupervumenek persze vannak. Tapasztalatom szerint az internetes fórumozók nagyrésze az..

2017.08.09. 14:29:20

Természetesen a szupernőkre nem vonatkozik a megjegyzésem.

Pilotax 2017.08.09. 16:41:55

@Metálvörös: Miért is baj az ha megtehettem, hogy hegynyi cuccal elvihettem kocsival? Talán ezt kellene szégyellnem? Te is jól megláttad a lényeget a hozzászólásomban!

forumuser 2017.08.09. 18:02:42

@Hortenz: Hasonlót férfiaktól is hallani: "túl sokat dolgoztam, sosem voltam otthon, alig láttam a gyerekeimet" - szóval hajrá, megosztott "gyes", én azt mondom.

Sesquatch Hegyi 2017.08.09. 18:50:23

Ez megint olyan téma, amin össze tudnak ugrani az emberek. Hiszen a legtöbb szülő a legjobbat akarja a gyerekének, és ha valaki máshogy csinálja, rögtön arra gondolunk, hogy akkor talán mi nem csináltuk jól? Jóleső volt olvasni, hogy itt (kevés kivételtől eltekintve) nem ez történt.
Hogy a témához is szóljak: ahogy többen is írták, az egyensúlyt kell megtalálni, ami minden szülőnél máshol van. A magát teljes egészében feláldozó anya se a férjnek, se a gyerek(ek)nek nem jó hosszútávon. Múltkor olvastam egy gyerekpszichológus könyvét, hogy mikor érdemes beadni a gyereket. Lányoknál nem ajánlotta (általában!) 2 év alatt, fiuknál három éves kor előtt. De hangsúlyozta, hogy ez gyerektől függő, plusz persze a család anyagi helyzetétől is függ. Meg attól is, hogy az anya/apa hogyan tudja a legtöbb energiát a gyerekre fordítani de emellett boldog, kiegyensúlyozott maradni.
Szóval ne törjünk pálcát egymás felett, általában a szülők érzik/tudják a legjobban, mikor jött el az ideje a bölcsinek/ovinak.

laci_52 2017.08.09. 19:34:38

Nálam okosabb emberek állapították meg, hogy a gyereknek 2 éves korától van szüksége a hasonló korúak társaságára. Az a szülő tehát, aki ebben a korban beadja, inkább jót tesz a gyerekével, mint rosszat. Mi így tettünk mindhárom gyerekünkkel, nem bántuk meg.

Bak Bernadett 2017.08.09. 21:37:17

@Hortenz: Szerintem sokat számít, hogy mikor és mi célból adja be a szülő a gyereket a bölcsibe. Ha túl korán, és azért mert muszáj visszamennie dolgozni, akkor érezheti később, hogy elvettek tőle valamit.
Én csodálom azokat az anyukákat, akik otthon tudnak maradni akár 5 évet vagy többet is, hogy gyermeket neveljenek. Én képtelen lennék rá, mert szükségem van szellemi táplálékra. A kisfiam születésétől heti pár órában továbbra is dolgozom itthonról, hogy fitten tartsam az agyamat, de még így is néha azt érzem, hogy messze vagyok tőle. :)
Szerintem ha ez a kérdés a mi saját döntésünk, és nincs kényszer, akkor nincs megbánás sem.

Bak Bernadett 2017.08.09. 21:45:28

@zizi77: A játszóházban hogyan? Vegyük az én fiamat. Ha bárhol ott vagyok, akkor velem játszik. Megértem amit írsz a bölcsiről, Budapesten valóban ez a helyzet, azonban tudok olyan településekről is, ahol fejlesztettek a bölcsödén, és annyi hely lett, hogy viheti bárki a gyereket. Így ha anyuka pihenni akar, pihenhet. Ugyanakkor tudok olyan budapesti "szociális" intézményről is, ahol ha nincs hely sem probléma, mert fizetés ellenében mehet.
Azonban ha heti pár napra, vagy pár délelőttre adom be a gyerkőcöt, nem marad más, csak a csana, vagy a magánbölcsi. Az állami bölcsibe munkáltatói igazolás nélkül nem mehet, kivétel, ha van fizetős szolgáltatásuk.

zizi77 2017.08.09. 22:25:52

@Bak Bernadett: játszóháznak hívják azt is, amikor pár órára otthagyhatod a gyereket heti 2-3 alkalommal, persze beszoktatás után. Ilyen van sok bölcsiben is, de nem a keretlétszám terhére, hanem fizetős rendszerben. Majdnem az, mint a csana, csak nem magáncég.
Sajnos amiről Te írsz, nagyon kevés helyen van. Sőt vidéken inkább jellemző még mindig, hogy már terhesen fel kell íratkozni a várólistára bölcsi ügyben. Persze ott ahol lasszóval fogják a gyerekeket, szabad a vásár.

zizi77 2017.08.09. 22:34:13

@Bak Bernadett: ja igen, és Furfangosék sokmindenre képesek. Még jövedelemigazolást is tudnak szerezni, ha anyukának az kell.
Őszintén szólva nem könnyű nekem sem otthon 3 gyerekkel/1sulis, másik most megy majd oviba/, de eszembe nem jutna, hogy csaljak ezzel.
Sőt, Ketteske évvesztes, már járhatna 1 éve oviba, de nem akartam, hogy a kicsinek hazahozza a betegségeket non-stop, és amúgy is itthon vagyok. Minek járt volna 4 évig oviba, ha 3 is elég lesz. Nem mondom, hogy nem esne jól néha egy kis lazítás, de már edzett vagyok, és több gyerek már nem lesz, így nem akarok kihagyni belőle 1 percet sem. :)
süti beállítások módosítása